Kokosový olej

21.02.2014 19:36

Možná už jste o něm slyšeli. Možná jste dokonce tu divnou bílou hmotu, která rozhodně nepřipomíná olej, viděli v obchodě. I já kolem něj docela dlouho chodila, takřka bez povšimnutí. Ale protože mě v poslední době začalo bavit experimentovat s přírodními věcmi a to zejména, co se mých vlasů týče, rozhodla jsem se, že kokosový olej vyzkouším. Koupila jsem si tedy v drogerii sklenici s úmyslem dát si kokosový zábal. Doma jsem nedočkavě otevřela víčko. První poznatek - nádherně voní! Druhý poznatek - taje při teplotě lidského těla. 

Rozpustila jsem trochu té bílé hmoty ve své kovové misce, ve vodní lázni. A pak jednoduše nanesla na neumyté vlasy a zabalila do nahřátého ručníku. Pokud máte jen roztřepené konečky, stačí olej vetřít jen do konců vlasů. Já si ho nanesla na celou délku. Dokonce je možné udělat si s ním i masáž hlavy. Nechte působit jak dlouho uznáte za vhodné. Někde jsem četla, že můžete i přes noc. Ale to bych asi raději spala v igelitové čepici, ručník by nedržel. Pak jsem si vlasy umyla a hotovo. Jedno použití mým velmi suchým vlasům asi nijak zvlášť nepomůže, ale zkusím si zábal dělat častěji a uvidíme. K jeho úžasným účinkům patří právě úprava poruch maštění vlasů. Tedy harmonizuje jak příliš mastné, tak i příliš suché vlasy. Současně působí na jejich regeneraci a pomáhá proti lámavosti vlasů.

Kokosový olej můžete použít také na pleť. I to jsem vyzkoušela. Sice se člověk trochu leskne, ale je to velmi příjemné. Po večerním čištění pleti, proč ne. Doma se můžu lesknout třeba jako špekáček. Ne, tak zlé to není :-) A když už to budete zkoušet, nezapomeňte si olej nanést i na rty. To je balzám! Čistý kokosový olej má zklidňující a výživující účinky a je vhodný i pro alergiky a malé děti. Jistě, vždyť jde o přírodní produkt bez přísad. Já si možná jednu přísadu příště neodpustím. Až ho budu zase rozpouštět na zábal vlasů, zkusím přidat pár kapek levandulového esenciálního oleje. Uvidíme, co to udělá.

Budu ráda, když mi napíšete svoje zkušenosti s kokosovým olejem.